Suyun trafo yağındaki çözünürlüğü sıcaklığa ve yağdaki polar/aromatik molekül yüzdesine bağlıdır. Bu yüzde yağın rafinasyon işlemleriyle, ve bu işlemlerin yağa ne ölçüde uygulandığıyla ilgilidir. Şekil 5.5’ten de anladığımız üzere, trafo yağının içindeki suyu özellikle nemli ve yüksek sıcaklıktaki saklama koşullarında düşük tutmak son derece zordur. Yalnızca trafo yağını ısıtmak da su miktarını azaltmakta yeterli olmayacaktır, zira yağın su çözme kabiliyeti sıcaklıkla atmaktadır. Bu tip durumlarda yağ ve suyun dengeli karışıma ulaşması 2-8 saat alabilmektedir.

Eğer yağda serbest su mevcutsa, sıcaklığın artmasıyla düşecek olan yağ viskozitesi suyun ayrışmasına bir ölçüde yardımcı olur, ancak aynı zamanda yağın su çözme kabiliyetini de artıracaktır. Ayrıca aynı diagram da görülebildiği gibi, daha yüksek polarite (aromatik miktarı) trafo yağının suya doyma noktasını da yukarı çekmektedir.

Yüksek su miktarına sahip trafo yağları gazdan arındırma işlemi sırasında fazlasıyla köpüklenebilir. Bu durum suyun buharlaşması nedeniyle ortaya çıkmaktadır ve geçicidir. Ancak, trafo yağlarında kalıcı köpük de gözlemlenebilir. Bunun nedeniyse yağdaki partiküller veya trafo yağıyla uyumlu olmayan başka sıvılardır (örneğin silikon yağları). Genel bir kural olarak saf sıvıların köpürmeyeceği akılda tutulmalıdır.